Exclusief wonen

Dijkhuizen 13 - 15 Ruinerwold

Vraagprijs € 1.695.000 k.k.

wonen
362 m²
kamers
10
Ruinerwold
-
Zoekt u een echte unieke herenboerderij uit 1892-1893 om zelf heerlijk te wonen en/of te werken of als interessante belegging? Laat u dan verrassen tijdens een uitgebreide bezichtiging van deze exclusieve herenboerderij met tweede woning aan de Dijkhuizen 13-15 in Ruinerwold (Dr.), 4 km van Meppel.

Deze prachtige herenboerderij is gebouwd in een rijke eclectische stijl naar ontwerp van P. Janzen uit Meppel en in opdracht van Roelof Derks.
In 1938 is het bedrijfsgedeelte weggebroken.

Omschrijving
Achter een giet- en smeedijzeren hekwerk vindt u een vrijstaand woonhuis met achterhuis. Het dwars voorgeplaatste woonhuis heeft een risaliserende opbouw met afgeschuinde hoeken en torenachtig middenstuk. Het pand wordt gedekt door een zware mansardekap met lei in rijndekking; nokhoeken en hoekkepers bedekt met decoratieve zinklijsten; (vroeger met hekwerk op nok hoek en gootlijst); op zes dakvlakken een decoratieve zinken dak kajuit voorzien van rondvenster; schoorstenen met uitkragende bovenplaten en getordeerde schoorsteenpijp; brede geprofileerde daklijst. Risaliserende entree met hardstenen stoep, drempel en neuten. Op brede hardstenen plint geplaatste granieten zuilen (ionisch) die een hardstenen latei dragen waarop de rondboog rust. De wanden zijn voorzien van geglazuurde tegels boven een hardstenen plint; dubbele paneeldeur met sierroosters voor maatglazen ramen, gesneden wisseldorpel en een rondboog bovenlicht; plafond met stucwerk.
Boven de entree een houten balkon op zware consoles; hekwerk met balusters; loggia vergelijkbaar met portaal; openslaande balkondeuren met daarboven een gesneden wisseldorpel en een rondboog bovenlicht. Bovenzijde middenstuk met brede daklijst met guirlandes tussen de bewerkte klossen; aan voorzijde een fronton; afgeplatte torenhelm met op een (oorspronkelijk drie) zijde een zinken da kajuit.
Aan weerskanten van de entree een rechtgesloten venster met hardstenen onderdorpel en granito lekdorpels, hardstenen omlijsting, casementen en latei. Boven de latei een granito latei waarin ronde ijzeren medaillons en hierboven een zinken segmentboog. De afgeschuinde en iets uitspringende hoeken hebben vergelijkbare vensters.
Westgevel met uitspringend gevelvlak waarin een getoogd keldervenster alsmede een venster als in voorgevel. De oostgevel heeft een uitspringend gevelvlak en twee vensters als in voorgevel. Het achterhuis heeft een schilddak belegd met Lucas IJsbrandspan. De gevelopbouw is vergelijkbaar maar uitgerust met smeedijzeren sierankers en soberder vensters.
Aan oostzijde een paneeldeur met snijwerk en sierroosters; bovenlicht. De deur is net als de T-vensters voorzien van een ontlastingsboog met aanzet- en sluitstenen; metsel mozaïek in het boogveld. Sprong waarin voorheen de baanderdeur zat. De verhoogde hoekrisaliet staat een schildhoudende leeuw met initialen RD. De westgevel heeft een entree met bovenlicht en een openslaand venster; allen getoogd en voorzien van aanzet- en sluitsteen in hanekam. In de sprong zit een venster onder een ontlastingsboog waarin metsel mozaïek.
Interieur
Centrale gang met wit marmeren vloer, plinten, neuten en lambrisering. Twee deuren met neo-rennaisancistische omlijsting. Wanden met pleisterwerk en gipsornamenten (jacht, visvangst, landbouw en muziek) in hoog reliëf. Plafond met stucwerk. Tochtdeur met omlijsting en aan bovenzijde een beeldhouwwerk (drie gipsen engeltjes en houtsnijwerk); daarboven een rondlicht met geornamenteerde omlijsting en geslepen glas waarin initialen RD (Roelof Derks) en AD (Aaltje Derks-Eisen). In de achtergang onder meer een steile trap voorzien van bewerkt hekwerk en leuning. Boven de deur naar het achterhuis (inmiddels badkamer) eveneens een rondvenster binnen omlijsting.
In de linker kamer heerst een groene kleurstelling; van belang is het stucwerk, de deuromlijstingen, de zwart marmeren schouw met boezem en de schuifdeuren met scheef ingezette kastombouw.
De rechter kamer heeft een deuromlijsting met guirlandes, stucwerken plafond in beige-groen, goud en opgebrachte beschildering. Zwart marmeren schouw met boezem waarin corintische pilasters en daarbinnen een geslepen spiegel binnen een omlijsting (goudverf). Vensterbanken met rondlopende zittingen; rolluiken. Grote paneelschuifdeuren met scheef ingezette kastwanden; bovenzijde met zwaar lijstwerk voorzien van onder meer guirlandes.
Achterkamer met stucwerken plafond en twee deuren met omlijsting. Verdieping met lantaarn.

Waardering
Woonhuisgedeelte van boerderij van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang als uitdrukking van de bijzondere rijke ontwikkeling van Ruinerwold, de vormgeving, het materiaalgebruik, de samenhang tussen interieur en exterieur alsmede vanwege de ligging in het waardevolle dorpsgezicht. Gaaf woonhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Het hekwerk aan de voorkant van het huis stamt nog uit 1893. Het is gestraald, gerepareerd en teruggeplaatst.

Alle tegels en tegeltjes zijn opnieuw gebruikt en herplaatst voor zover mogelijk. Datzelfde geldt voor de Lucas IJsbrand dakpannen op het achterhuis. Degenen die ontbraken zijn vervangen door andere oude pannen. Het dak op het achterhuis is volledig vernieuwd, de muurplaten zijn vervangen en het geheel is geïsoleerd. Daarna zijn de oorspronkelijke dakpannen herplaatst. Er zijn nieuwe dakkapellen geplaatst in de stijl van het huis.

De tuinen zijn opnieuw ingericht in oude stijl, met prachtige wit bloeiende vaste planten, heesters en bomen. De voortuin is voorzien van een beregeningsinstallatie. Hier vinden we ook de belichtingsinstallatie waarmee het pand ’s avonds mooi verlicht is. Rondom is het huis voorzien van adequate verlichting. Langs het pad staande lantaarns en aan het pand klassieke armaturen of antieke lampen. Het gazon in de achtertuin wordt prachtig bijgehouden door de motormaaier Stoffel.

In de achtertuin staat een nieuwgebouwd tuingebouw. Dit bevat op de begane grond twee carports, een tuingereedschap berging, een ruime timmerwerkplaats, een grote fietsenberging en de toegang tot het bovengelegen gastenverblijf. De hal van het gastenverblijf is voorzien van vloerverwarming en ene mooie handgemaakte trap naar boven. Op de begane grond bevindt zich ook nog een bijkeuken met aansluitingen voor de wasmachine, droger en de verwarmingsketel. Op de bovenverdieping een slaapkamer, badkamer met toilet en douche, een grote woonkamer met open keuken en een zonnig inpandig balkon. Ook is er een trap met vide naar de bovengelegen extra slaapruimte. De vloeren zijn voorzien van mooi laminaat.

Achtereenvolgens worden de volgende ruimten van het huis besproken:
1. Vestibule
2. Woonkamer
3. Bibliotheek
4. Salon
5. Eetkamer
6. Ontvangsthal en gang
7. Keuken
8. Garderobe met toiletten
9. Kelders
10. Waskamer
11. Achterhuis
12. Gym
13. Trappenhuis met lampion
14. Balkonkamer met balkon
15. Kantoorruimten
16. Slaapvertrekken en badkamers
17. Overloop met toegang tot zolderberging

1. Vestibule
In vroeger tijden kwamen alleen de notabelen van het dorp, zoals de burgemeester, de notaris en de dominee op zondag via de prachtig bewerkte dubbele deuren het huis binnen. Verder werd deze ingang gebruikt voor ‘rouw en trouw’, dus bij een huwelijk of een overlijden. Tegenwoordig ook gewoon door de postbode.
Het buitenportaal bevat nog de oorspronkelijke blauwwitte tegeltjes en er is een mooi bewerkt plafond. De zuilen zijn van rood granito, de bogen van Bentheimer zandsteen en de vloer is van origineel Belgisch hardsteen. De teakhouten deuren bevatten mooi houtsnijwerk met leeuwkopjes erin. Ook zit het oorspronkelijke smeedwerk er nog in. Aan de binnenkant kunnen kleine luikjes open in de deuren. Een hiervan bevat nog het oorspronkelijke geëtste glas. De andere is gekopieerd. Beide ruitjes zijn geïsoleerd gemaakt.
De vestibule is bekleed met wit Carrera marmer. De wanden zijn nog origineel; de vloer is vervangen. Onder deze vloer is vloerverwarming geplaatst.
Op de wanden zijn de originele sculpturen nog intact. Zij verbeelden de rijkdommen van het leven, namelijk de jacht, de landbouw, de visserij en kunst en cultuur. Het plafond is voorzien van het originele, rijkgedecoreerde stucwerk. De rijkgedecoreerde deuren zijn ook nog origineel. De deur naar het trappenhuis bevat het originele geëtste glas en de originele bommerscharnieren. Boven deze deuren is een sculptuur geplaatst met gouden engeltjes. Deze is ook origineel. Hierboven is een rond raam geplaatst waarin de monogrammen van de bouwers van het huis geëtst staan, Aaltje Eisen en Roelof Derks.

De kleuren die hier zijn gebruikt zijn voor het houtwerk zijn Hague Blue en Railing, met goud afgewerkt. De wanden zijn geschilderd in All white en Cornfort white.

2. Woonkamer
De woonkamer, of groene kamer genoemd, bevat een prachtig gaaf plafond met mooi stucwerk met engelenkopjes en afgeronde kanten. In de hoeken is het stucwerk voorzien van bladeren die zwevend zijn aangebracht. Een prachtig stukje vakwerk! De schouw is van Italiaans zwart marmer. Dit is heel zeldzaam; het is nieuw niet meer te krijgen. Er is een antieke, Ierse inzet open haard van smeedijzer in geplaatst. Het rookkanaal is voorzien van een nieuwe dubbelwandige afvoerbuis. De ramen hebben prachtige architraven en er zijn originele lambriseringen aanwezig. Ook de rijk bewerkte deur is voorzien van een prachtige architraaf met bovenstukje.
De kamer heeft vaste vitrine kasten met veel bergruimte. Elke plank heeft zijn eigen ledverlichting zodat alels mooi tot zijn recht komt. Onderin de rechterkast bevindt zich de installatie voor de muurverwarming voor de woonkamer en de bibliotheek. De grote schuifdeuren naar de bibliotheek zijn voorzien van prachtig gestraald glas. Het motief hiervoor is een kopie van een in het huis gevonden geëtste glazen ruit uit 1892.
De kleuren voor zowel de groene kamer als de bibliotheek zijn van Farrow & Ball: minstergreen op de muren en lime white en pointing voor het houtwerk. Oorspronkelijk werd het houtwerk opgesierd met goud accenten. Die zijn op het nieuwe schilderwerk precies zo opnieuw aangebracht. De vloeren zijn van massief meranti die hoogglans zijn gelakt.

3. Bibliotheek
De bibliotheek heeft dezelfde kleurstelling als de woonkamer. De ruimte ligt hoger doordat zicht hieronder de grote kelder bevindt. De vaste originele vensterbank verstopt het raam in de kelder. Met een kussen erop kun je hier heerlijk zitten en kijken naar de mooie tuin.
De bibliotheekkasten zijn handgemaakt van hout van oude kerkbanken uit 1895. Ook hiermee is rekening gehouden met de stijl en de leeftijd van het huis.
Naarmate men verder naar achter komt in het huis wordt alles steeds eenvoudiger. Dat is ook het geval met het plafond. Vinden we in de woonkamer nog een rijkgedecoreerd plafond met engeltjes, in de bibliotheek vinden we een rustig sereen plafond dat een stuk eenvoudiger is.
Bij het verlaten van de kamer kom je door een kleine doorloop. Deze bevat de trapkast met veel bergruimte. Onder de originele gestucte boog bereik je het trappenhuis.

4. Salon
De salon, of rode kamer genoemd, ligt aan de andere kant van de vestibule. Hier bevindt zich een prachtig beschilderd plafond. Hier en daar is dat bijgewerkt, maar er is ook ene plateau met engeltjes erin geschilderd. Dat is nog volledig origineel. Ook hier is een prachtige zwart marmeren schouw aanwezig, nog rijker gedecoreerd dan die in de groene woonkamer. De rode salon was dan ook de deftigste kamer van het huis. Hier werden de notabelen ontvangen met alle egards. Deze kamer, en ook de achterliggende eetkamer, hebben echte, halfronde vensterbankjes die origineel zijn.
De ‘verstopte’ ingebouwde wandkasten hebben een rood geschilderde binnenkant met een gouden randje. Dit was ook oorspronkelijk zo.
Het houtwerk is geschilderd in Lime white met Pointing en is met goud afgewerkt. De kleur van de wanden heet Diningroom red. Ook hier zijn de vloeren van hoogglans gelakt massief meranti hout.
5. Eetkamer
De eetkamer heeft dezelfde kleurstelling en vloer als de salon. Het plafond is precies hetzelfde gestukt als de salon, maar hier is het niet beschilderd. De ingebouwde servieskasten zijn per plank voorzien van led verlichting. Hierdoor komt elk stuk mooi tot zijn recht. Het glas in de deuren is, net als de vitrinekasten in de groene kamer, voorzien van gestraald glas in een origineel patroon. De rechterkast heeft onderin de installatie voor de muurverwarming. De kamers zijn beiden ook voorzien van een schilderij ophangsysteem, want in de muren kan niet geboord worden. De verwarming is apart in te stellen.
De schuifdeuren tussen de salon en de eetkamer bevatten, net als in de groene kamers, in een fraai patroon gestraald glaswerk. De rijkversierde deuren met de prachtige architraven zijn origineel.
Alle ramen, in alle kamers, kunnen omhooggeschoven worden. Voor elk raam is er een handgemaakte hor aanwezig. Het schuifsysteem is origineel en de gewichten zijn vervangen. Elk raam kan door middel van pinnen veilig, anti diefstal, worden afgesloten. Aan de buitenkant zitten rolluiken voor de ramen in de rode en groene kamers. Deze zijn gemakkelijk weer werkend te maken. Ze liggen in hun koven die bereikbaar zijn vanuit de kantoren.
Vanuit de eetkamer kun je in het trappenhuis komen en in de ontvangsthal.
6. Ontvangsthal en gang
De ontvangsthal is de meest gebruikte toegang tot het huis. Hij is gelegen aan de zijkant. Hier komen deuren naar de eetkamer en de keuken op uit en er is een boogdoorloop naar de gang. Naarmate we meer naar de achterkant van het huis gaan wordt alles eenvoudiger. Zo is er hier geen gestukt plafond meer, maar vinden we een balkenplafond in een originele kleurstelling Cord. Ook zie je dat de deur naar de eetkamer nog rijkgedecoreerd is en de deur naar de keuken strakkere lijnen heeft. De achterkant van het huis was vroeger voor werk en het personeel en dat hoefde dus geen opsmuk te hebben.
De grote deur met bovenlicht is nog origineel. Hij bevat glazen deurtjes die aan de buitenkant zijn voorzien van een traliewerk. Aan de buitenkant is de deur rijk gedecoreerd. Als we even naar buiten gaan kunnen we naar de gevels kijken. De bogen boven de keukenramen zijn prachtig door het ingelegde muziekwerk en zijn origineel. Ook de Belgisch hardstenen gevelplaten zijn uit de begintijd van het huis.
Vroeger was het huis niet zo erg comfortabel als nu. Een van de vorige bewoners heeft op enig moment een gaskachel in de eetkamer geplaatst met de pijp naar buiten door de gevel op twee plaatsen. Dit metselwerk was niet meer te herstellen. Als oplossing voor dit probleem en omdat het gewoon mooi is zijn er twee bijzondere gevelstenen geplaatst. De ene, in Belgisch hardsteen is een zogenoemde ‘grapsteen’. Hij is ook weer gemaakt door de schriftbeeldhouwer Willy Pladdet uit Koekange. Het is een ogenschijnlijk Latijnse tekst die als grap is bedoeld. Dit staat er:
antonivs leviticvs
phrat liv eras pergvs
assvre avgvr qvis
hy phrat se va schvs to savvs
laptvm occhus

Lees de volledige omschrijving

Kenmerken

Overdracht

Status
Beschikbaar
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
Herenhuis
Bouwtype
Bestaande bouw
Bouwjaar
1892
Daktype
samengesteld dak
Dakmateriaal
pannen, leisteen

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlak wonen
362 m²
Overige inpandige ruimte
69 m²
Gebouwgebonden buitenruimte
8 m²
Externe bergruimte
189 m²
Bruto inhoud
2.056 m³
Perceeloppervlakte
3.275 m²

Indeling

Totaal aantal kamers
10
Aantal slaapkamers
4
Aantal badkamers
2
Voorzieningen badkamer
wastafelmeubel, wastafel, douche, toilet
Voorzieningen badkamer
wastafelmeubel, wastafel, douche
Voorzieningen
rookkanaal, airconditioning

Energie

Isolatie
volledig geïsoleerd, dubbel glas, vloerisolatie, muurisolatie, dakisolatie
Soort verwarming
muurverwarming, vloerverwarming gedeeltelijk, open haard, c.v.-ketel
Warm water
c.v.-ketel
Type ketel
Atag
Bouwjaar ketel
2005
Eigendom ketel
eigendom

Kadastrale gegevens

Gemeente
De Wolden
Sectie
F
Perceel
2937
Oppervlakte
3275 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Open ligging, landelijk gelegen, in centrum, aan rustige weg
Tuintype
achtertuin
Tuin
Fraai aangelegd, noordwest, 29 x 60 m
Oppervlakte
1740 m²
Bereikbaar via achterom
nee

Garage

Soort garage
vrijstaand hout
Capaciteit
2
Voorzieningen
voorzien van water, voorzien van elektra, voorzien van verwarming

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
op eigen terrein
Bekijk alle kenmerken